26.5.08

Vaipan viimeistely: ympäri tikkaus ja nepitys

Usein vaippa näyttää siistimmältä, kun sen vielä lopuksi tikkaa ympäri. Itse tikkaan useimmiten noin paininjalan reunan etäisyydeltä koko vaipan ympäri. Samalla viimeistelen täyttöaukon reunan ompelemalla edestakaisompeleen ennen vaipan kiertoa suoralla ompeleella.

Samalla syntyvät myös kuminauhakujat reisikuminauhoille. Jos teen kujattomia vaippoja tikkaan vain kumppariin saakka ja jätän reidet ilman tikkausta.


Lopuksi vaipan voi vielä nepittää, jos ei sitä vielä ole tullut tehtyä ;-) Itse merkitsen vesiliukoisella tussilla nepparien paikat vaippaan. Laitan sivuneppivaippoihin nepparit 3 cm välein vaakaan kahdessa rivissä joiden etäisyys on 4 cm. Tässävaiheessa nepittäessä helpointa on iskeä nepparit kaikkien kankaiden läpi jolloin nepparien kannat jäävät näkyviin vaipan sisäpinnalle. Sivuneppari vaipoissa se ei varsinaisesti haittaa.Täysin mahdotonta ei kuitenkaan ole laittaa nepparin kantoja piiloon tässäkään vaiheessa. Se vaan on turkasen hidasta ähellystä tunkea kankaiden väliin tukikangassuikaletta ja nepparin kantoja. Nepin voi ainakin fleecesisäpintaisisa vaipoissa iskeä, kun kanta on ujutettu kankaiden väliin niin, että vuoren fleece jää kannan alle pressiin. Vuoren fleece hieman lytistyy, mutta korjautuu ensimmäisessä pesussa. Tämä on kuitenkin sika hidas tapa nepittää, joten en suosittele kenellekkään :-)
2 kommenttia:

 1. Hirmuisen hyviä ja selkeitä ohjeita, minua jäi kuitenkin mietityttämään (vasta-alkaja, vaippaompelussa, 3 mallikappaletta tehtynä, mutta oikean kaavan löytyminen sirolle 1-vuotiaalle haastavaa...) siis että, jos ompelen reiskuminauhat juuri samalla tyylillä kuin ohjeissasi, siis kujattomana, niin enkö silloin ompele näitä huolittelutikkauksia ollenkaan reisikumpparien päälle?? Ihan hukassa näiden kujallisten ja kujattomien kanssa :) varsinkin kun ompelu on muutenkin rajoittunut jonnekin sinne hamaaseen kouluaikaan....tosin vaipat tuntuvat helpoilta ommeltavilta,mutta muutama mutta on matkassa :)

  VastaaPoista
 2. Sorry pitkä vastausaika...ihan unohtanut katsella blogi posteja :-)

  Jos ympäritikkaat vaipan jossa kuminauha on onneltu kiinni saumanvaraan voit jättää reiden kohdat ihan hyvin ympäriompelematta. Päättelet vain edestakaisompeleella ympäritikkauksen. Näin säilyy kuminauha esillä ja halutetessaan sen voi vaihtaa. Ympäritikkauksen voi tehdä myös niin, että ompelee kuminauhan kohdalle ns. kujat. Kuminauhan päältä ei kannata tikata koska monet ompeleet huonontavat kuminauhan joustoa.

  Viimesimmäksi olen muuten ommellut kaikki vaipat melkein niin, että kumpparit on vain päistään kiinni ja kuminauhat kulkevat kujissa. Jätän vielä aina pari kolme senttiä ylimääräistä kuminauhoihin, jos niitä vaikka haluaa löysätä myöhemmin.

  Meidän vaippatehdas on kyllä elänyt hiljaiseloa sen jälkeen kun palasin työelämään ja vaipatettavakin kasvoi jo ulos vaipoistaan :-)

  VastaaPoista